keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Fruktoositon pulla (sämpylä)


½ l maitoa
1 pss kuivahiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
½ dl sulatettua voita (laitoin vähän reilummin)
1½ tl suolaa
n. 1 dl sokeria (osa tsi-vaniljaglukoosia)
1½ tl kardemummaa


Sekoita kädenlämpöiseen maitoon kuivahiiva,  kardemumma, suola ja sokeri. Vatkaa haarukkavatkaimella jauhoja taikinaan, alusta loput jauhot taikinaan käsin sekä lisää sulatettu voi. Käytä jauhoja mahdollisimman vähän; taikinan täytyy irrota käsistä ja kulhon reunoista.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä. Hiero kuplat pois ja leivo pulliksi. Kohota hyvin ja voitele lämpimällä vedellä. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia (mielestäni kypsyy jopa 7-8 minuutissa).

- maidolla voitelu ei toimi meille, pinta kypsyy liian nopeasti ja sisältä jää raaksi
- "sokerisilmä"pullia saa tehtyä leikkaamalla saksilla pullan pintaan kolon ja laittamalla siihen hieman glukoosia
- voisilmäpullat eivät ekalla kokeilukerralla toimineet, täytyy kokeilla uudestaan
- samalla ohjeella olen tehnyt sämpylöitä seuraavin muokkauksin: glukoosia vain 2 tl; jauhoina 1 dl vehnähiutaleita, ½ dl vehnäleseitä ja n. 10½ dl vehnäjauhoja. Sämpylöiden pinnalle olen ripotellut mm. vehnähiutaleita, pellavansiemeniä yms.
- uunista tullessaan pullat ovat olleet pinnalta varsin rapeita, mutta liinan alla pehmenevät sopivasti :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti