maanantai 28. huhtikuuta 2014

Tuotesisältöön EI voi aina luottaa!!!!

Ihmettelin aiemmin, kun kaupassa (sekä kaapissa) olevassa Myllyn Paras Putkispagetissa lukee sokeria 0,3 g / 100 g ja valmistajan nettisivuilta löytyvässä ravintosisältötaulukossa kerrotaan sokerimääräksi 3,2 g / 100 g.

Kyselin asiaa valmistajalta ja minulle vastattiin nettisivuilta löytyvän tiedon olevan oikea. Kerrottiin myös, että viimeistään kesän jälkeen valmistettaviin pakkauksiin päivitetään uusi tieto.

Miten voidaan myydä tuotetta, jonka sokerisisällössä on kymmenkertainen ero?? Pakkaus väittää 0,3 g / 100 g, mutta tuotteessa onkin 10-kertainen määrä sokeria? Siten myös 10-kertainen määrä fruktoosia.

Jos lapsi syö kerralla 80 g pastaa ja vanhempi olettaa lapsen saavan silloin noin 0,8 x 0,15 g = 0,12 g fruktoosia. Tällöin vanhempi olettaa  pastan olevan lapselleen turvallinen ruokavaihtoehto.  

Todellisuudessa lapsi syökin noin 0,8 x 1,6 g = 1,28 g fruktoosia. Eroa siis 1,16 grammaa fruktoosin määrässä. Kyseisellä Putkispagetilla vuorokauden maksimifruktoosimäärä kaksi grammaa saattaisi ylittyä jo yhdellä aterialla, kun laskee mukaan muut ateriaan kuuluvat ainekset (vehnäjauhopohjainen jauhelihakastike, paistettu sipuli, mausteet, jäävuorisalaatti, muutama kurkkusiivu). Tämä tarkoittaisi sitä, että vuorokauden aikana ei voisi syödä mitään muuta kasvikunnan tuotetta (kaikki kasvikunnan tuotteet taitavat sisältää fruktoosia...?). Jos HFI:tä sairastava kuluttuja ei tiedä syömänsä pastan sokerimäärää, hän syö vuorokauden aikana jotain muutakin kasvikunnan tuotetta. Tällöin HFI-henkilö luultavimmin saa oireita kuten esim. hypoglykemia.

Valmistaja luultavasti ajattelee ettei pienellä erolla sokerin määrässä ole mitään haittaa kenellekään... Mutta entäs silloin kun on? Lapsellani tulisi oireita jo yhdellä aterialla syödystä runsaammasta fruktoosimäärästä, vaikka vuorokauden kokonaismäärä ei vielä ylittyisikään.

Hyvä, että tuli selvitettyä tämäkin asia ennenkuin söimme kyseistä putkispagettia.

Vielä mietityttää, mistä johtuu eri pastojen sokerimäärien huimat vaihtelut? 
Myllyn paras tavallinen makaroni: sisältää vehnjäjauhoa ja durumvehnäjauhoa (sokeria 0,4 g / 100 g),
Myllyn paras Putkispagetti: sisältää  durumvehnää (sokeria 3,2 g / 100 g),
Eldorado Penne pasta: sisältää  durumvehnää (sokeria 3,2 g / 100 g),
Myllyn paras luomu makaroni: sisältää vehnäjauhoa (sokeria 0,1 g / 100g).

Neljän tuotteen netistä löytyvien tietojen vertailulla voisi todeta, että durumvehnässä on enemmän sokeria kuin tavallisessa vehnässä. Täytyy varmaankin vaihtaa tavallinen makaroni luomu makaroniin...







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti