Jonkin aikaa on opeteltu elämään fruktoosittomalla ruokavaliolla ja lapsi voi paremmin. Mutta mikä ihme on perinnöllinen fruktoosi-intoleranssi? Itsekään en vielä oikein kunnolla tiedä kaikkea, mutta kirjoitetaan nyt erittäin lyhyt selostus asiasta. Kirjoittelen lisää myöhemmin.
Normaalisti fruktoosi pilkkoutuu maksassa, muutaman välimuodon kautta, glukoosiksi ja maksan varastosokereiksi. HFI-henkilöllä fruktoosi ei pilkkoudu maksassa normaalisti, vaan kertyy elimistöön fruktoosi-1-fosfaattina. Tämän vuoksi HFI-henkilön paastonsieto saattaa olla heikompi kuin terveillä ja fruktoosia sisältävän ruoan syöminen saattaa johtaa mm. verensokerien hengenvaaralliseen laskuun (hypoglykemia) tai maksavaurioihin.
Perinnöllisen fruktoosi-intoleranssin oireita ovat mm. oksentelu, hypoglykemia (verensokerin lasku voi olla niin nopea, että saattaa jäädä huomaamatta), keltaisuus, verenvuodot, maksa- ja munuaisvauriot.
HFI-henkilön hypoglykemiaa ei saa hoitaa, kuten diabeetikon (mehu, hunaja, sokeri, hedelmät, ruisleipä). Ensiavuksi käy esim. glukoosia sisältävä "siripiri"-tabletti. Fantomalt maitoon sekoitettuna on myös hyvä vaihtoehto. Maizena on pitkäketjuisia hiilihydraatteja, joten sen pilkkoutuminen on hidasta eikä se siten sovellu hypoglykemian hoitoon. Toki hypoglykemian ensiavun jälkeen maizenan antaminen on hyvä vaihtoehto; saattaa pitää verensokerin pidempään hyvällä tasolla.
Tavallinen sokeri, sakkaroosi, sisältää puolet fruktoosia (=hedelmäsokeri) ja puolet glukoosia (=rypälesokeri). Eli sakkaroosia, fruktoosia ja fruktoosiksi aineenvaihdunnassa muuttuvia sokereita ja näitä sokereita sisältäviä ruoka-aineita täytyy välttää. Perinnöllistä fruktoosi-intoleranssia sairastavalla ruokavalio on elinikäinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti